diumenge, 2 de març del 2014

LA BOTIFARRA DOLÇA COM A ESTRELLA


Una gentada omple Salitja en la 17a edició de la tradicional Fira de la Botifarra Dolça

Pere Tàpias, primer pregoner de l'esdeveniment


Pere Tàpies , ahir al migdia poc abans de fer el pregó, mostrant una botifarra dolça en la parada central de la fira Foto: LLUÍS SERRAT.

Una cinquantena llarga de parades omplia ahir, com cada any més o menys per aquestes dates, el centre de Salitja. I una gentada, empesa pel bon temps, envaïa el municipi des de totes bandes i en sortia carregada de bosses. Les parades, com passa sovint a les fires, eren de tot tipus: embotits, pans artesans, decoració, roba i les cada cop més habituals parades independentistes. A Salitja, però, l'estrella era una altra: la botifarra dolça. I és que en la 17a edició de la Fira de la Botifarra Dolça, com no podia ser d'altra manera, on hi havia més cua i batibull de gent era en la parada central de la plaça Major per comprar el menjar que dóna nom a la festa.

La segona estrella del dia –amb el permís de paradistes i compradors, que sempre són el principal– va ser Pere Tàpies. El cantautor i gastrònom va ser l'encarregat de fer ahir al migdia el primer pregó de la fira. Va fer un pregó tot en vers, molt aplaudit, que va començar com una oda a Vilobí i a Salitja (no es va oblidar de mencionar el festival de la cançó) per convertir-se després, lògicament, en una oda a la botifarra dolça, un “embotit peculiar”, que “a la cassola, a la paella, al forn... agrada a tothom”. Va enviar “lluny els profetes de la salut i les calories”, va repassar tot tipus de famosos –des de futbolistes a la casa reial– que haurien sucumbit als encants del menjar homenatjat, va introduir el toc que mai falta sobre la plena sobirania del país i va acabar amb un “Desitjo a tots una bona botifarra!”.

La fira encara va tenir un parell més d'estrelles convidades. D'una banda, el Ripollès, la comarca convidada d'enguany, amb estand al costat de la parada central. De l'altra, la ratafia, que va tenir dissabte tota una jornada dedicada només a ella, en què, entre altres coses, es va presentar el fuet dolç de ratafia. I ahir al migdia, després del pregó, doble nova presentació: el iogurt de ratafia i el formatge de ratafia. Amb tot plegat, com va dir el presentador, “Salitja es converteix en la capital de les coses dolces.”

EL PUNT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada