diumenge, 8 de febrer del 2015

La Festa de la Botifarra Dolça de Salitja ha celebrat la seva 18a edició amb una bona assistència de públic.


La coincidència amb el Fiporc de Riudellots de la Selva ha reduit el nombre de visitants, d'aquí que la “botifarra amargant” sigui per Montserrat Roura.

© Jordi Busquets/GN

Més fotos (31)
Share on facebook Share on twitter

Salitja ha celebrat una nova edició de la Fira-Festa de la Botifarra Dolça. Tot i superar els 9000 visitants i per tant, de fer uns números similars als de l'any passat, des de la Comissió de la Fira han explicat que “el fet de celebrar dues fires tan properes l'una de l'altra i amb el mateix producte ha provocat que el nombre de visitants s'hagi vist afectat”. Una clara referència al Fiporc de Riudellots de la Selva, que també s'ha celebrat aquest mateix cap de setmana. En aquest sentit, la “botifarra amargant” ha estat per Montserrat Roura, l'alcaldessa de Riudellots. Un gest simbòlic i de disconformitat davant d'aquesta coincidència. Tot i això, des de la Comissió de la Festa de la Botifarra Dolça de Salitja asseguren estar satisfets tant pel nombre de visitants com per les ventes, que possiblement superen les d'edicions anteriors.

Quan passaven pocs minuts de les deu del matí la gent ja passejava pels carrers de Salitja i una de les primeres activitats del dia ha sigut la 9a Tractorada amb màquines antigues. Al llarg del matí els visitants contemplaven i fotografiaven els tractors que restaven exposats al Carrer del Nord. Més tard, i coincidint amb la sortida del sol, s'ha fet una exhibició de gossos ensinistrats realitzada per la Residència Canina Campdorà. Paral•lelament es feien altres activitats com tallers infantils o la inauguració de l'Exposició de pintura a càrrec dels alumnes del Racó de l'Artista.

Un altre dels elements d'interès de la Fira de la Botifarra Dolça eren les parades que hi havia al llarg del carrer principal de Salitja. Embotits, llaminadures, productes d'artesania, obres d'art i evidentment, la botifarra dolça eren les protagonistes de les parades. Precisament en aquest punt, quan el volum de gent ja era molt alt, han arribat algunes autoritats polítiques com el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; l'alcaldessa de Salitja i Vilobí d'Onyar, Olga Guillem i el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu. Sobretot la presència de Vila ha aixecat força expectació entre els qui passejaven pels carrers i els mateixos venedors de les parades. Al mateix temps, a la Plaça Major es feien demostracions i tastets de plats de botifarra dolça, i el conseller no s'ho ha volgut perdre. “És molt important que des del punt de vista cultural siguem sensibles fins i tot en la preservació d'uns gustos que es van perdent”, explicava Vila.

La Fira-Festa de la Botifarra Dolça de Salitja ha conclòs amb algunes demostracions culinàries com la del professor de l'Escola d'Hostaleria i Turisme, Jep Plana. I finalment, ja a la tarda, un espectacle de percussió a càrrec de Bloc Quilombo ha posat punt final a una Fira que no deixa de créixer any rere any, i que a la seva 18a edició és un dels referents a la província de Girona. La botifarra dolça és un element clau que permet situar al mapa català a un municipi tan petit com Salitja. “És evident que la botifarra dolça forma part d'una tradició catalana, i molt gironina. I per aquesta raó és important de subratllar i, fins i tot, de reinterpretar”, ha declarat Vila just abans de marxar de la Fira.

Autor: Martí Sabrià Falgàs/GN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada